MGI - Kutatók éjszakája 2017
Időpont: 
2017. szeptember 29., péntek, 14:30
Helyszín: 
NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) - 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.

Gépeslap a szántóföldről - RAJZPÁLYÁZAT

Bővebb információk: [itt]


A jó gépésznek is kell cégér -  ALKOTÓI PÁLYÁZAT

Bővebb információk: [itt]


Kisgépészek délutánja

Kézműves és kreatív foglalkozások, ügyességi játékok kicsiknek és nagyoknak (tekerős traktorverseny, ötödölő, memory és társaik).


És mégis mozog a FÖLD!

Az Intézet nagycsarnokában az 1970-es években alakították ki a talajvályút, mely lehetőséget biztosít a különböző talajművelő eszközök laboratóriumi vizsgálatára. A talajvályú segítségével különböző sebességek és munkamélységek beállításával vizsgálhatjuk, hogy a talaj milyen erőket fejt ki a talajművelő eszközökre. A vályúban mindig ugyanaz a talaj (tiszta homok) van, ez biztosítja, hogy  az eszközöket ugyanolyan körülmények között tudjuk vizsgálni, összehasonlítani.

A programon a kultivátor kapa erőviszonyait mérjük.


Hideg, meleg, tűz! TŰZ!!

Mi történik a kazánban, ha begyújtjuk?
A tüzelőberendezés üzembe helyezése után hőmérőkkel és szondákkal vizsgáljuk a képződő füstgázt, megállapítjuk annak összetételét és kiszámoljuk a kazán teljesítményét és hatásfokát.
A bemutató során hőkamera segítségével mutatjuk be a berendezés és a mérőkör hőeloszlását, és megállapítjuk a kazán felületének hőmérsékletét.


el_KÉP_esztő

Hiperspektrális távérzékelés:
Az emberi szem 400-700 nm-es hullámhossztartományban látja a világot. Szenzorok segítségével ez a tartomány kiterjeszthető, ezáltal több jelenséget érzékelhetünk környezetünkből. Bemutatónk során bepillantást nyújtunk a technológia mezőgazdasági alkalmazási lehetőségeibe, aktuális kutatási irányainkba. A bátor önként jelentkezőket beszkenneljük...


Kötelező gyakorlat

Kötélhúzás erőméréssel:
Mekkora erő lakozik benned? MAZ típusú nehéz katonai nyergesvontatóra felszerelt mérőrendszerünk segítségével kideríthetjük! Erőmérés cellával, avagy a mechanikai deformáció átalakítása ellenállás-változássá.


Majd elválik!

"Gabonatisztítás, avagy hogyan válasszuk szét az ocsút a búzától vagy a léhát a kukoricától."
Megtudhatod, hogyan tisztíthatók a gabonamagvak miközben megismerheted az áramlási sebesség, a magvak lebegtetési sebességének fogalmát, továbbá a különböző áramlási sebességeknél a magok viselkedését.

Megtudhatod, hogy a különböző magok tisztításához miért szükséges eltérő légsebesség és azt is, hogyan lehet az egyes magvakból kiválogatni például a tört szemeket és a port, vagy a búza-kukorica keveréket szétválogatni.


Traktorsimogató

Mezőgazdasági gépbemutató.
Erő- és munkagépek bemutatása tapogatható, mászható formában (MTZ 82 Traktor; John Deere Traktor, Zetor, növényvédőgépek, mélylazító, kis tárcsa, rotációs szárzúzó, stb.).

 

További információk a kutatokejszakaja.hu honlapon.

Kapcsolódó dokumentumok:

Kutatók Éjszakája 2017 - ProgramAMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.