Cél a mindennapok szintjén elérhető technológiai tudás
2018. november 30., péntek, 08:51

Hagyományos traktorbeállással egybekötött szakmai konferencia a NAIK MGI-ben.

Nagy számú szakmai érdeklődőt, gazdálkodót és gyakorlati szakembert vonzott a NAIK MGI által november 22-én megrendezett, a precíziós gazdálkodást fókuszba állító konferencia és hagyományos traktorbeállás.

„A jövő mezőgazdasága – fókuszban a hatékonyság” címmel meghirdetett szakmai fórum témája kiemelt fontosságú, a digitalizáció térnyerése egyre intenzívebb és tömegével jelennek meg azok a kérdések, amelyek a megvalósulás, a hétköznapi életbe való integrálhatóság és hasznosíthatóság oldaláról vizsgálják ezt a területet.

A házigazda NAIK MGI részéről Dr. Gulyás Zoltán intézetigazgató üdvözölte a szakmai közönséget és örömmel adott hírt a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet megalapításának jövő évben esedékes 150 éves jubileumáról.

Dr. Borovics Attila, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese köszöntötte a konferencián megjelenteket. Röviden ismertette a NAIK felépítését, kiemelve, hogy 12 intézetének és 4 gazdasági társaságának koordinált működése egyedülálló lehetőséget biztosít a precíziós gazdálkodás valamennyi agrárágazatban történő intenzív fejlesztéséhez. Jelentős lépésként kiemelte, hogy a precíziós gazdálkodás a NAIK egyik kiemelt integratív témája, amelynek működését egy munkacsoport létrehozásával intézményes formában is megalapozta a NAIK vezetése. A munkacsoport tevékenységét az adott szakterületen meghatározó külsős szakértők bevonásával megerősítve folytatja. A Gabonakutató Kft.-t eddigi műszaki fejlesztéseire alapozva a precíziós gazdálkodást bemutató mintaüzemmé kívánják fejleszteni az együttműködésben résztvevők.

A precíziós mezőgazdaság megoldást kínálhat a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésére (kibocsátás csökkentés, növényvédőszer és műtrágya használat csökkenés, víztakarékos megoldások révén), az élelmiszerminőség és termésbiztonság növelésére, de ami a legfontosabb, a hatékonyságnövelés révén a jövedelmezőség növelésére.

Az információ szerepe a precíziós gazdálkodásban: az információs rendszer nem csak a mért adatokat és ezek tárolását tartalmazza, hanem az adatfeldolgozó eszközöket is, amelyek hasznosítható információvá transzformálják azokat. A legfontosabb információk a következők: talajtulajdonságok, tápanyagszükséglet, gyom- és rovarpopuláció jellemzői, a termesztett növény tulajdonságai, az agrotechnikai beavatkozások és az azok által kiváltott reakció, betakarítás jellemzői, post harvest folyamatok paraméterei, termelési idősorok, meteorológiai adatbázis.

 

A szakmai fórumot az Agrárminisztérium részéről Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a versenyképesség növelése érdekében fontos, hogy a különböző agrárkutatási és oktatási intézményekben elérhető és létrejövő technológiai tudás megjelenjen a mindennapok szintjén a mezőgazdasági szereplőknél, az agrárvállalkozóknál is.

Elmondta, hogy meg kell találni azokat a platformokat, amelyek segítségével az elérhető precíziós tudást minél jobban át lehet adni, ezért a kormány bekapcsolódik a precíziós technológiák használatának elősegítésébe, például ezen technológiák használatát beépítik a támogatási rendszerbe, amit a pár héten belül a kormány elé kerülő új agrárstratégia is tükrözni fog.

Közölte azt is, hogy a kormány szeretné elősegíteni a Digitális Agrárakadémia felállítását, amely a tudásátadásnak fontos szereplője lenne.

A köszöntő után első előadóként Dr. Milics Gábor egyetemi docens a földközeli távérzékelési lehetőségek szerepéről tartott előadást, melyben a drónok használatát mutatta be a mezőgazdaság különböző területein.

Dr. Gulyás Zoltán következő előadóként a NAIK MGI-ben zajló kutatási eredményeken keresztül, a gyakorlat szemszögéből mutatta be a hatékony gazdálkodás lehetőségeit. Előadásában kitért a NAIK-ban megalakult Precíziós Gazdálkodási Munkacsoport szerepére és jövőbeni feladataira.

Dr. Balla István egyetemi adjunktus előadását külföldi tartózkodása miatt Dr. Milics Gábor tolmácsolta, melynek témája a növényvédelem és a precíziós gyomszabályozás legújabb technológiáinak bemutatása volt.

A precíziós gazdálkodás gépesítési megoldásairól Dr. Jóri J. István professzor emeritus tartott egy átfogó előadást.

Dr. Jung András egyetemi docens előadásában a szabadföldi adatgyűjtésben használatos nagy felbontású szenzorok működését, a legújabb fejlesztésű eszközöket és ezen technológiában rejlő lehetőségeket ismertette.

Utolsó előadóként Dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője a helyspecifikus növénytermesztés kérdéseit, és a jelenleg a piacon elérhető megoldásokat vázolta a közönség számára.

Az előadásokkal egy időben, a témához kapcsolódóan a HB Mérnöki Iroda Kft. munkatársai termékbemutatót tartottak, a HBM Messtechnik méréstechnikai eszközeiből, illetve megtekinthető volt az a közel 180 db pályamű, ami az NAIK MGI idei Kutatók Éjszakája programjának keretében a „Drónok harca a szántóföldön” című rajzpályázatára érkezett.

A szakmai előadások után került sor az Intézet udvarán a hagyományos őszi traktorbeállásra, amelynek során a vállalkozó kedvű résztvevők a borongós, hűvös idő ellenére örömmel próbálták ki az 1938. évben gyártott HSCS G35 izzófejes traktort, egy-két kör erejéig.

 



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.