Digitalizáció a mezőgazdaságban
2018. február 9., péntek, 12:01

Szakmai részvétel az AgroFiled 4.0 konferencián

2018.02.06-án a NAIK MGI munkatársai részt vettek az Agrofield 4.0. konferencián, melynek fő tématerülete a mezőgazdaság digitalizációja volt, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó újszerű agronómiai megoldások, mint a precíziós mezőgazdaság eddigi eredményei, gyakorlati tapasztalatai és bizonytalanságai.

Az első előadó, Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességének megtartása, annak digitalizációhoz történő megfelelő adaptálása nemzetgazdasági érdek.

A következő előadásban Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója is kiemelte a digitalizáció szerepét a mezőgazdasági termelés több szegmensében is, emellett felhívta a figyelmet a precíziós nemesítésben rejlő fejlesztési és fejlődési lehetőségekre, melyek a növénynemesítés idejét nagyban lecsökkentik. A konferencia főszervezője, Lajos Mihály az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetője, a digitalizáció folyamatának néha követhetetlen gyorsaságáról beszélt, mellyel a hazai gazdálkodóknak, illetve agrár-felsőoktatásból kikerülő szakembereknek lépést kell tudni tartani, hogy a precíziós gazdálkodás „útvesztőjében” képesek legyenek eligazodni.

A telekommunikáció, illetve infokommunikáció fejlődése az eddigieknél még gyorsabbá fog válni - emelte ki Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, hiszen a digitalizáció önmagában is egy óriási üzlet. E folyamat mentén, a jövőben tömeges megoldások (flotta rendszerek, logisztika, IoT, hálózat szeletelés stb.) kapják majd a legnagyobb szerepet.

Katona András, az AgroFIELD programvezetője beszámolt a cég változó mélységű talajművelési gyakorlatához kapcsolódó újszerű fejlesztésekről. Ennek legfontosabb eleme a valós időben végzett, hidraulikusan állítható talajlazítási eljárás. Emellett több előadó gyakorlati tapasztalatairól is beszámolt, hangsúlyozva a precíziós mezőgazdaság buktatóit és előnyeit.



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.