„Energy Barge” projekt – záró konferencia Budapesten
2019. május 30., csütörtök, 14:30

2019. május 23-án Budapesten került megrendezésre a „Danube Transnational Programme” pályázati kiírás keretében futó „Energy Barge” elnevezésű projekt záró konferenciája.

A rendezvényt Dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg.

A záró konferencia résztvevői arra keresték a választ, hogy miképpen lehet a biomassza felhasználását hatékonyabbá tenni Magyarországon, illetve a teljes Duna menti régióban, a vízi közlekedés bevonásával.

A 2017 januárjában indult projekt a „Duna Transznacionális Program” részeként, Magyarország és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projektet hét országból (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia) érkező tizenöt partner valósította meg, köztük a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, mint konzorciumi tag.

A projekt végrehajtása a klímavédelem két fontos területét - az energia felhasználást és a közlekedés zöldítését is érintette.

Dr. Kaderják Péter államtitkár kiemelte, hogy Magyarország a saját gazdaságfejlesztési stratégiája miatt tartja fontosnak az „Energy Barge” pályázat által is érintett tématerületeket, hiszen ez a projekt is lehetőséget ad olyan megoldások kialakítására, amelyek segítségével a klímavédelem és a gazdasági teljesítmény a jövőben is egymást erősítő folyamatok maradnak.

Az államtitkár szerint a közlekedés és a klímavédelem kérdésénél elsősorban az elektromobilitás kerül előtérbe és kisebb hangsúlyt kap az egyes közlekedési eszközök kiváltása. Utóbbiról megjegyezte, hogy egy nagyobb uszálysorral akár 280 kamionnyi biomassza szállítmány is kiváltható, azaz óriási terheléstől mentesülhetnek a közutak a vízi közlekedés erősítésével.

 



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.