KUTATÓI PORTRÉ – DR. GULYÁS ZOLTÁN, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet igazgatója
2019. március 29., péntek, 10:18

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy neves kutatóval: ma Dr. Gulyás Zoltánon a sor, aki a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet igazgatója.

Szakterület: a növényvédelem gépesítése

Kutatási és egyéb témák:

  • vegyszer- és víztakarékos környezetkímélő növényvédelmi gépek, műszaki megoldások, precíziós és környezetbarát eljárások, technológiák kutatása, fejlesztése, innovációja,
  • elsodródás-vizsgálatok (fúvókák cseppképzésének vizsgálata, modellezett elsodródás-vizsgálatok szélcsatornában, szabadföldi elsodródás-vizsgálatok),
  • új növényvédelmi gépek kötelező típusminősítése és használatban lévő permetező berendezések kötelező időszakos felülvizsgálata,
  • növényvédő gépek laboratóriumi és szabadföldi vizsgálata (gépek helyes beállítása, szakszerű üzemeltetése, minősítő-, összehasonlító- és használati érték vizsgálata).

Mottó: “Navigare necesse est, vivere non est necesse” (A hajózás szükséges, nem pedig az élet. / Hajózni szükséges, élni nem.) – Pompeius Magnus

Hogy mondaná el egy laikusnak, hogy mivel foglalkozik?

Munkatársaimmal közösen növényvédő gépekkel (elsősorban permetezőgépekkel) kapcsolatos kutatás-fejlesztési, innovációs (K+F+I) tevékenységet végzek. Emellett növényvédelmi gépeket/berendezéseket minősítünk, vizsgálunk laboratóriumban, valamint üzemi körülmények között.

Ez hogyan szolgálja a társadalmat, a magyar agráriumot?

Tekintettel arra, hogy az általunk végzett munka döntő többsége együttműködésben (termelőkkel/gazdálkodókkal, növényvédő gépeket gyártó, fejlesztő és forgalmazó vállalatokkal, más kutatóhelyekkel, felsőoktatási intézményekkel, a szakpolitika képviselőivel) valósul meg, K+F+I tevékenységünk eredményei viszonylag gyorsan átültetésre kerülnek a gyakorlatba. Kiemelt figyelmet szentelünk a szaktanácsadási és publikációs tevékenységnek. Szakmai konferenciákat, gépbemutatókat szervezünk, részt veszünk szakmai kiállításokon, a Kutatók Éjszakája programjában.

Mit gondol, milyen érdekes fejlesztések/kutatási eredmények várhatók a saját szakterületén néhány évenbelül?

Véleményem szerint, az elkövetkező időszak egyik – várhatóan nagyon markánsan megjelenő – fejlesztési iránya a drónok mezőgazdasági célú alkalmazása lesz, ezen belül is a permetező drónok széles körű gyakorlati elterjedése. Gondolok ebben az összefüggésben például a “drónflottákkal” végzett növényvédelmi beavatkozásokra, és a hibridüzemű permetező drónok megjelenésére és elterjedésére.

Miért és hogyan vált kutatóvá? Mik nehezítették, segítették a karrierjét?

Ismeretségi körömben többen kutatóként dolgoztak, és vonatkozó történeteikkel kedvet csináltak ahhoz, hogy én is kutatóvá váljak. Mindenkori munkatársaim rengeteget segítettek/segítenek. Megítélésem szerint nehezítő tényező, hogy a kutatási tevékenység, illetve a kutatói szakma fontosságának elismertsége korábban sem érte el és jelenleg sem éri el az azt megillető szintet. Bízom benne, hogy ez pozitív irányba fog változni az elkövetkező időszakban.

Mit szeret a kutatói pályában és mit irigyel más szakmáktól?

A kutatói pálya szépsége maga a kutatói pálya, az, hogy egy kutató a saját szakterületén érdemben járulhat hozzá a gyakorlatban megvalósuló fejlesztésekhez, gyarapíthatja a “közjót”. Egyes más szakmáktól csupán megfelelő megbecsülésüket irigylem.

Mik a rövidtávú céljai?

A folyamatosan és gyors ütemben változó körülmények közepette is nagyon szeretném az idén 150 éves Intézetünket méltóképpen képviselni, hagyományait, értékeit ápolni és megőrizni. Fenntartani a NAIK MGI meglévő jelentőségét, hogy továbbra is a hazai agrárium mezőgépészeti ágának fontos támasza, szereplője legyen. Intézetünk múltjára és jelenére, az elért eredményeire, a mindenkori kollégáimra vagyok a legbüszkébb.

Ha pályakezdő lenne és most állna választás előtt, akkor milyen terület felé indulna el?

Ha jelenleg pályakezdő lennék, akkor is a kutatói életpályát választanám, mert a benne eltöltött több mint 17 év tapasztalatai alapján továbbra is vonzónak tartom. Soha nem szerettem volna mással foglalkozni.



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.