MGI konferencia hagyományos traktorbeállással
Szécsi Fekete Mariann – 2016. november 9., szerda, 10:00

Hagyomány Gödöllőn: konferencia és traktorbeállás a Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben

A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet idén november 9-én tartotta őszi konferenciáját „Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok kutatása és alkalmazása” címmel.

A téma aktualitását a nagyszámú résztvevő is bizonyította, akik között az egyetemek, kutatóintézetek és nagygazdálkodók is képviseltették magukat. 

 

 

 

A konferenciát Gulyás Zoltán intézetigazgató nyitotta meg, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ részéről Somogyi Norbert megbízott főigazgató köszöntötte a hallgatóságot.

 

 

 

 

 

A téma fontosságára és aktualitására hívta fel a figyelmet Kristóf Ákos, az FM Mezőgazdasági Főosztályának Kutatási, Fejlesztési és Innovációs osztályvezetője.
A szakmai program nyitóelőadását Birkás Márta, az MTA doktora tartotta „Változó éghajlati kihívásokhoz alkalmazkodó talajművelés” címmel.
Az agrárerdészetről, mint a fenntartható földhasználat egy lehetőségéről beszélt Keserű Zsolt, a NAIK ERTI kutatója, az élelmiszertermelés és faanyagtermesztés szemszögéből vizsgálva a kérdést.
Ezt követően egy érdekes erdőgépészeti újítást mutatott be Keresztes György erdőmérnök, feltaláló, a kíméletes és környezetkímélő erdészeti faanyagmozgatáshoz kapcsolódóan.
Folytatásként Dénes Ferenc, a NAIK GYKI kutatóállomás vezetője ismertette a málnatermesztés versenyképességének javítását lehetővé tévő, optimális takarórendszer kiválasztása kapcsán folytatott kísérletek tapasztalatait. 
Talajszenzorok, mint döntéstámogató rendszerek alkalmazása a mezőgazdaságban” címmel tartott előadást Szabó Boglárka, tudományos segédmunkatárs a SZIE-NAIK MGI részéről.  
A felszíni vizeink növényvédőszeres szennyezésének csökkentése érdekében követendő helyes gazdálkodási gyakorlatról beszélt László Péter, tudományos munkatárs (MTA ATK TAKI) (TOPPS Water Protection).  
Végezetül, de nem utolsó sorban a német központú UGT Gmbh részéről Ivan Matušek területi képviselő előadása hangzott el az ökoszisztéma-monitoring komplex lehetőségeiről, melyet egy eszköz-bemutatóval egészített ki. A 7 előadás keretében komplex képet kaphattak az érdeklődők napjaink egyre égetőbb kérdéséről:  milyen eszközökkel és hogyan lehet a gazdálkodóknak a változó éghajlati kihívásokhoz és környezethez egyaránt alkalmazkodó gazdálkodási gyakorlatot folytatni. 

 

A hagyományos traktorbeállásra a NAIK MGI főépület előtti parkolójában került sor, ahol a legbátrabbak egy Hoffer G35-ös traktoron kipróbálhatták, hogy traktort vezetni, közel 100 évvel ezelőtt nem is volt olyan könnyű dolog.



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.