Nagy érdeklődéssel zajlott a második alkalommal megrendezett Európai Kutatók Éjszakája a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben
2017. október 3., kedd, 11:40

A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet második alkalommal vett részt az Európai Kutatók Éjszakája programsorozaton, amelynek keretében „Gépeslap a szántóföldről” címmel rajzversenyt, valamint „Jó gépésznek is kell a cégér” elnevezéssel alkotói pályázatot is hirdetett.

A rendezvényt Dr. Gulyás Zoltán intézetigazgató nyitotta meg és adta át a díjakat a pályázatok nyerteseinek.

A díjátadó után megnyíltak a laborajtók a látogatók előtt. A programokon résztvevők „el_KÉP_esztő” betekintést nyerhettek a hiperspektrális távérzékelés alkalmazási lehetőségeibe, aktuális kutatási irányaiba, miközben a bátor önként jelentkezőket beszkennelték.

A vendégek tisztíthattak gabonát, azaz szétválaszthatták az ocsút a búzától és a léhát a kukoricától, megismerhették az áramlási sebesség, a magvak lebegtetési sebességének fogalmát.

A látogatók részt vehettek az Intézet csarnokában a kultivátor kapa erőviszonyainak mérés közbeni bemutatóján.

A résztvevők egy tüzelőberendezés vizsgálata keretében elemezhették a képződő füstgáz összetételét, a kazán felületének hőmérsékletváltozását pedig hőkamera segítségével követhették nyomon.

Az Intézet udvarán kialakított „Traktorsimogatóban” a látogatók tapogatható formában is megismerkedhettek különféle mezőgazdasági erő- és munkagépekkel, a kalandvágyó résztvevők utasként egy-egy próbakört is tehettek traktorokkal és villanyautóval.

A kevésbé vakmerő látogatók „Kötelező gyakorlaton” vehettek részt, amelynek során a MAZ munkagép vontató rúdjára kötött mérőeszköz segítségével megtudhatták mekkora erővel húzták a kötelet.

A szakmai programokon kínált lehetőségek mellett a kicsik és nagyok a „Kisgépészek délutánja” program keretében ügyességi és kreatív foglalkozásokon is részt vehettek.



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.