Szakmai kapcsolatfelvétel a tengeren túlról - Az Iowai Szójatermesztő Egyesület vezetőségét látta vendégül a NAIK MGI
2018. augusztus 1., szerda, 08:27

2018. június 30-án a NAIK MGI-be látogatott a 11.000 tagot tömörítő Iowai Szójatermesztők Egyesületének vezetőségi tagokból és néhány gazdálkodóból álló delegációja.

Az Egyesület vezetősége hároméves program keretén belül évenként más és más tengerentúli térségeket keres fel, új információk gyűjtését, friss szakmai kapcsolatok kiépítését és a kölcsönös ismeretterjesztést tűzve ki célul. Ázsia és Dél-Amerika után idén Európába látogattak.

Programjuk célja, hogy a vezetőség ezeken a tanulmányutakon megismerhesse a tengeren túli piacok mezőgazdaságának jogi szabályozását, a helyi fogyasztói szokásokat és a termelést érintő egyéb tényezőket.

A rangos delegációt a házigazda NAIK MGI intézetigazgatója, Dr. Gulyás Zoltán köszöntötte, majd a vendégek részletesen ismertették prezentációjukban az egyesületüket, a tevékenységi körüket, és gazdálkodásuk főbb eredményeit.

Ezt követően a NAIK MGI munkatársa Keller Boglárka, fiatal kutató mutatta be a NAIK teljes szervezetét és működési területét, az egyes intézetek főbb kutatási tevékenységeit, majd külön előadásban ismertette a NAIK MGI-ben folyó precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó tématerületeket.

A folytatásban Dr. Tar Melinda a NAIK NÖKO osztályvezetője előadásában a genetikai markerek jelentőségéről beszélt a növénynemesítési programokban, ahol többek között rezisztens fajták létrehozása a cél. Ezt követően Dr. Szarka Béla a Gabonakutató Zrt. ügyvezető igazgatója vázolta fel a magyarországi fogyasztói attitűdöket és beszélt a GMO mentesség hazai helyzetéről, illetve a Gabonakutató Zrt. szójabab nemesítői tevékenységéről.

A jó hangulatú és tartalmas szakmai megbeszélés kiváló lehetőség volt mindkét fél számára egymás tevékenységének megismerésére, a napi szintű problémák és a jövőbe mutató megoldások megbeszélésére.

A program az előadásokat követően kötetlen beszélgetéssel és tapasztalat cserével zárult.



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.