Szent György napi Traktorkiállás a NAIK MGI-ben
2017. április 23., vasárnap, 09:20

A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben 2017. április 23-án került megrendezésre a
"KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS ENERGETIKAI KIHÍVÁSOK A MEZŐGAZDASÁGBAN"
című konferencia, majd az azt követő hagyományos traktorkiállás.

A szakmai program mellett, a Föld napja alkalmából szervezett családi programok várták a vendégeket. 

A konferencián résztvevők betekintést kaphattak a mezőgazdaságra alapozott energiatermelésről, a precíziós gazdálkodás kiemelkedő szerepéről és az informatika mezőgazdasági térhódításáról. Az előadók bemutatták a témával kapcsolatos kutatásokat, a legújabb fejlesztésű berendezéseket.

A konferencián Dr. Gulyás Zoltán, a NAIK MGI intézetigazgatója üdvözölte a résztvevőket.

A házigazda üdvözlése után Dr. Gyuricza Csaba a NAIK megbízott főigazgatója mondott köszöntőt.

A konferenciát Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a felsőbb szintű döntéshozatal során leginkább a kutatók, szakemberek eredményeire tudnak támaszkodni. Kiemelte a tudatos fogyasztói magatartás térhódítását a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés területén, amely eredményeképpen általános igénnyé vált, hogy minél többet tudjunk az elfogyasztott élelmiszer előállításáról és a feldolgozási eljárásáról.

Részletezte a környezetvédelem fontosságát, amely újabb és újabb feladatok elé állítja a mezőgazdaságot. Hangsúlyozta az aranyközépút megtartását a környezetvédelem, a megfelelő mennyiségű élelmiszertermelés és a munkahelyteremtés viszonylatában.

Kiemelte továbbá a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció és az informatika előnyeinek fontosságát a mezőgazdasági termelésben.

Kifejtette, hogy a hazai energetikai kihívásokra válaszolva, az a cél, hogy a mezőgazdasági biomassza terén az energiatermelés potenciálját a lehető legnagyobb mértékben használjuk ki úgy, hogy közben nem veszélyeztetjük a fenntartható mezőgazdaságot, s így a jó minőségű termékekkel versenyképesek tudunk lenni.

A Földművelésügyi Miniszter megnyitóját szakmai előadások követték.

Dr. Béres András a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. igazgatója az „Előttünk álló hazai kihívások az Európai Uniós stratégiák tükrében” című előadásában részletezte a porszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátásának a mezőgazdaságot érintő problémákat és a kapcsolódó megoldások lehetőségeit. 

Bácskai István, a NAIK MGI kutatási osztályvezetője „A mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányai és műszaki lehetőségei”  címen áttekintést adott az európai és hazai energiaszektor helyzetéről, a fejlesztések irányairól és az előttünk álló műszaki kihívásokról. Bemutatta a NAIK MGI kutatási témáinak, valamint ipari együttműködéseinek keretén belül megvalósított eredményeket és vázolta a továbbiakban elérni kívánt célokat.

Dr. Balla István a NAIK MGI tudományos munkatársa, a SZIE MKK NTTI oktatója „Precíziós gazdálkodás, mint a környezetvédelem egyik hatékony eszköze” címmel áttekintést adott a jelenleg ismert technológiákról, melyek a változó termőhelyi feltételekhez igazodva, a környezetvédelem szempontokat is figyelembe véve biztosítják a hatékonyabb termesztést. Bemutatta továbbá a sorvezetők, robotpilóták alkalmazásának előnyeit, a helyspecifikus talajművelés, növénytáplálás és növényvédelem műszaki megoldási lehetőségeit.

Molnár István az Agrár-Béta Kft. ügyvezető igazgatója a közelmúltban megvalósított energiafarm fejlesztéseiről, a kivitelezés lépéseiről, tapasztalatairól és a jövőbeni terveiről tartott előadást „Energiafarm Dombóváron” címmel.

Szabó László, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főmuzeológusa a „Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth (HSCS) traktorok a két világháború között” című előadásában áttekintést adott az alapítók szakmai életútjáról, a gyár megalakulásának történetéről és bemutatta a HSCS traktorok fejlesztésének mérföldköveit.

A szakmai konferenciát a hagyományos tavaszi Traktorkiállás követte. A bátrabbak felülhettek az 1938. évben gyártott HSCS G35 izzófejes traktorra, amivel egy (vagy több) kört is tehettek az Intézet parkolójában.  

Az öreg traktort, a jövő egyik traktora, a hazai fejlesztésű Kubota M8540 típusú, távirányítású traktor követte.

A NAIK MGI aulájában a NAIK Intézetek saját munkájukat, eredményeiket és termékeiket a nagyközönség számára mutatták be.

A Föld napja alkalmából a NAIK MGI, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Talajtani Társaság és a Gödöllői Waldorf Iskola „Föld napi kavalkád” interaktív programjaival várta a gyerekeket, családokat. Az asztaloknál talajfizikai és –kémiai, hulladékgazdálkodási és természetismereti játékos feladatokat oldhattak meg kicsik és nagyok. A szabadtéren körhinta, ugrálóvár és traktorbemutató várta a látogatókat. A program folyamatosan nagy érdeklődés mellett zajlott.

 



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.