„Talajhasználat-funkcióképesség” – négynapos Talajtani Vándorgyűlés Pécsett
Dr. Magyar Marianna, Rák Renáta (NAIK MGI) – 2018. szeptember 7., péntek, 08:39

Idén Pécs adott otthont az augusztus 29. és szeptember 1. között megtartott Talajtani Vándorgyűlésnek, melyet a Magyar Talajtani Társaság, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete, a Pécsi Tudományegyetem TTK Földrajzi Intézete, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete szervezett.

A kétévenként más helyszínen megrendezésre kerülő vándorgyűlés célja az, hogy a talajjal foglalkozó kutatók, oktatók, szakértők, hatósági-felügyeletei szervek szakemberei és nem utolsó sorban a gazdálkodók beszámoljanak az újdonságokról és megvitassák az aktuális problémákat.

Az idei Vándorgyűlés két helyszíne a Pécsi Tudományegyetem TTK Földrajzi Intézete, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete volt.

A nyitónap délutáni programmal – ültetvény- és talajszelvény-látogatással egybekötött borkóstolóval indult.

Augusztus 30-án, csütörtökön a plenáris ülést Tóth Tibor, az MTT elnöke nyitotta meg. A szakmai előadások keretében Szabó Géza (PTE TTK) ismertette meg a hallgatóságot a talaj-terre-terroir fogalmak jelentésével és jelentőségével, érintve a klímaváltozás hatásait a szőlészet-borászat ágazatra. Ezt követően Varga Gábor (PTE TTK) a Mecsek-Villányi-hegység, Baranyai-dombság természetföldrajzáról beszélt. A poszterkiállítás megtekintése után a „Talajdegradáció-talajvédelem”, valamint az „Ültetvények tápanyag-gazdálkodása” szekciók előadásai között választhattak a résztvevők.

Augusztus 31-én, pénteken TIM25 Pódiumbeszélgetés keretében Jordán László (NÉBIH), és Tóth Gergely (MTA ATK TAKI) számoltak be a Talajvédelmi Információs és Monitoring rendszer jelenlegi helyzetéről, melyet nagy érdeklődés övezett. A beszámolókat követő szekcióelőadások az előző napihoz képest kibővültek az „Ültetvények biodiverzitása, talajfunkciók”, és „Talajfizika, ültetvények vízgazdálkodása” témakörökkel.

A nap folyamán sor került a Talajvédelmi Szakértői Továbbképzésre is, majd lezajlott az MTT Tisztújító Közgyűlése. A tartalmas nap szakembertalálkozóval és vacsorával ért véget.

A Vándorgyűlés zárónapján, szombaton a résztvevők buszos kirándulás keretében talajszelvényekkel és a terület talajtani aspektusaival ismerkedhettek meg.



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.