MGI - Növénytermelés Gépesítése Főosztály - Növénytermesztési Technológiák Osztály

Az Osztály rendelkezik a talajművelési-, vetési-, növényvédelmi-, tápanyag-visszapótlási-, és betakarítási feladatok, illetve a kertészet és az öntözés gépesítési elemeinek hiteles vizsgálatához szükséges eszközökkel, vizsgálati eljárásokkal, és megfelelően képzett kutató személyzettel.

Az Osztályon végzett kutatási projektek során a nemzetközi szervezetek szabványainak megfelelő gépvizsgálati eljárások felhasználásával, alapvetően energetikai és munkaminőségi szempontból történik a vizsgálat a technológiai műveletek és eljárások összehasonlító elemzése. Az Osztály tájékoztatást nyújt mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozóknak, oktató és kutató kollégáknak a kereskedelmi forgalomban lévő mezőgazdasági és kertészeti gépekről, illetve  a termesztéstechnológiák adaptálásához szükséges tudnivalókról. Az Osztályon elérhető eszközök korszerűsítése és a kutatók szakmai képzése folyamatos, az elért eredmények hazai és nemzetközi tudományos konferenciákon, és ismeretterjesztő fórumokon kerülnek publikálásra.


Szolgáltatási tevékenységek

Betakarító gépek vizsgálata

A Növénytermesztési Technológiák Osztály szakértőivel a munkagépeket energetikai, munkaminőségi szempontból vizsgáljuk, amelyek során valós szántóföldi körülmények között mérjük a gépek teljes üzemeltetési tartományában a teljesítmény- és nyomatékigényt. Helyszíni és laborvizsgálatok során a gépek munkaminőségét és veszteségeit is meghatározzuk. Precíziós rendszerekkel felszerelt gépkapcsolatoknál energetikai, munkaminőségi vizsgálatok mellett a műveleti pontosságot is meghatározzuk.

Tovább a részletes leíráshoz ≫


Fárasztóvizsgálatok

Az MGI rendelkezik egy járművek haladás közbeni dinamikus igénybevételeit imitálni tudó körpályával, melyen egy- és kéttengelyes változatok egyaránt vizsgálhatók. A műpályás fárasztóvizsgálat során a szerkezetet sűrített dinamikus hatásoknak vetjük alá, így gyorsabban juthatunk el egy olyan igénybevétel számhoz, amely szerkezeti meghibásodást eredményezhet. A fárasztóvizsgálat során ébredő szerkezeti hibák helye és mértéke értékes információt szolgáltat a konstruktőröknek.

Tovább a részletes leíráshoz ≫


Mezőgazdasági munkagépek vizsgálata

A mezőgép laboratóriumban különböző szántóföldi munkagépek, talajművelő gépek, gabona és szemenként vetőgépek vizsgálatait végezzük. Ezek a vizsgálatok kiterjednek a gépek munkaminőségi és energetikai jellemzőinak meghatározására. A munkaminőségi mutatók a talajművelő gépek estében a munkamélység, munkaszélesség, lazító vagy tömörítő, aprító és porhanyító hatás, talajegyengető, gyombekeverő és gyomirtó képesség. A vetőgépek esetében a szükséges tőtávolság, a sortávolság és a vetési mélység betartásának mértéke a munkaminőség meghatározója.

Tovább a részletes leíráshoz ≫

Munkatársak

Munkakör: intézeti mérnök
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.
Telefon: +36 28511613
Fax: +36 28511600
Mobil: +36 703793257
E-mail: kocsis.laszlo[kukac]mgi.naik.hu
Munkakör: intézeti mérnök
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.
Telefon: +36 28511753
Fax: +36 28511600
Mobil: +36 703137480
E-mail: nagy.reka[kukac]mgi.naik.hu
Péterfalvi Nóra Piroska
Munkakör: intézeti mérnök
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.
Telefon: +36 28511690
Fax: +36 28511600
Mobil: +36 703323677
E-mail: peterfalvi.nora[kukac]mgi.naik.hu
Rák Renáta
Munkakör: osztályvezető, intézeti mérnök
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.
Telefon: +36 28511619
Fax: +36 28511600
Mobil: +36 709039898
E-mail: rak.renata[kukac]mgi.naik.huAMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.