Mezőgazdasági munkagépek vizsgálata

A mezőgép laboratóriumban különböző szántóföldi munkagépek, talajművelő gépek, gabona és szemenként vetőgépek vizsgálatait végezzük. Ezek a vizsgálatok kiterjednek a gépek munkaminőségi és energetikai jellemzőinak meghatározására. A munkaminőségi mutatók a talajművelő gépek estében a munkamélység, munkaszélesség, lazító vagy tömörítő, aprító és porhanyító hatás, talajegyengető, gyombekeverő és gyomirtó képesség. A vetőgépek esetében a szükséges tőtávolság, a sortávolság és a vetési mélység betartásának mértéke a munkaminőség meghatározója.

Megművelt talajfelszín felvételezése
(ábra egy intézeti jelentésből)

Vonóerő mérés két traktorral
(ábra egy intézeti jelentésből)

 

Az fő energetikai jellemzők az üzemanyag fogyasztás, a vontatáshoz szükséges erő és a területteljesítmény, ami általában az egy műszak (ami a mezőgazdaságban elfogadottan 10 óra) vagy egy óra alatt megművelt terület nagysága hektárban. Az energetikai mérések lehetőséget adnak arra a gazdáknak, hogy összehasonlíthassák a különböző szántóföldi talajművelési technológiákat is (forgatásos, forgatás nélküli, művelettakarékos).

Megművelt talaj keresztmetszete (ábra egy intézeti jelentésből)

 

A talajművelési technológiák üzemanyag szükséglete (ábra egy intézeti jelentésből)

A szántóföldi vizsgálatok során mind a traktorokat, mind a munkagépeket gyakorlati munkavégzés közben vizsgáljuk, szántóföldi körülmények között sík területen, lehetőség szerint középkötött talajokon.

 AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.