NAIK MGI Traktorkiállás – 2016
2016. április 26., kedd, 12:00

A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben 2016. április 26-án rendeztük meg a hagyományos tavaszi traktorkiállást a "TRÁGYAKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁK - kérdések és megoldások" című konferenciával egybekötve.

Az eseményen részt vevők teljes körképet kaphattak a trágyakezeléssel kapcsolatos aktuális kérdésekről, az ÜHG és ammónia kibocsájtás jogi szabályozásáról, a témával kapcsolatos kutatásokról, a legújabb fejlesztésű berendezésekről, a lehetséges műszaki megoldásokról, a technológia jövőjéről.

A konferenciát Dr. Gulyás Zoltán, a NAIK MGI intézetigazgatója nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket.
Ezután Dr. Jenes Barnabás a NAIK főigazgatója mondott köszöntőt.
A Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának részéről Kristóf Ákososztályvezető üdvözölte a tanácskozás résztvevőit és hangsúlyozta a téma aktualitását, valamint fontosságát a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából.
A bevezető gondolatok után a Földművelésügyi Minisztérium részéről Bibók Zsuzsanna, a Környezetmegőrzési Főosztály levegőtisztaság-védelmi szakértője beszélt a mezőgazdaság által okozott levegőszennyezés kutatási eredményeiről és aktuális jogi szabályozásáról.
A konferencia bevezető szakmai előadását Dr. Fenyvesi László a Szent István Egyetem professzora tartotta "Trágya-anyagok kezelése és kijuttatása" címmel. A tanár úr személyes hangvételű, kötetlen beszélgetés jellegű előadása, most is minden figyelmet lekötött a nézőtéren.
Egy különleges, Japánból származó trágyakezelési eljárást ismerhettünk meg Szabó László európai cégképviselő bemutatójából, aki a HOSOYA trágyakezelési technológiát mutatta be a hallgatóságnak, mely Magyarországon még újdonságnak számít, de a jövő egyik lehetséges útja lehet. Az előadásban szereplő film innen tölthető le.
A következő előadásokban a gazdaságok képviselői beszéltek a náluk alkalmazott trágyakezelési megoldásokról, az új technológiákról, az elérhető előnyökről, továbbá az újabb üzleti lehetőségekről.
           
Elsőként Bárány László, a Baromfi-Coop Kft. ügyvezető tulajdonosa tartott előadást "Nagyüzemi baromfitrágya - Áldás vagy Átok” címmel. A prezentációban részletesen ismertette a Baromfi-Coop Kft. innovatív trágyakezelési technológiáját, az alomgyártó üzemet, a baromfitartásban elért eredményeiket, az új trágyafeldolgozó üzemet, valamint a fermentált baromfitrágya-pellettel végzett első termesztési kísérletek eredményeit.
A sertéságazatban alkalmazott trágyakezelési eljárásokról, eredményekről, Lupócz Zoltán, tápanyag-gazdálkodási vezető tartott előadást "Hígtrágya kezelése a HAGE Zrt. sertéstelepein.” címmel.
Az állattartó telepek műszaki, beruházási oldalát tekintve "Homok almozásos és vízöblítéses trágyarendszer lehetséges műszaki megoldásai tehenészetekben" címmel tartott gyakorlati beszámolót Vanyó László, a Dairy-Ép Kft. műszaki vezetője.
A záró előadásban a Szalmás trágya manipulációjára szolgáló műszaki megoldásokról hallhattunk, melyet juhászatokba, kecskészetekbe és tehenészetekbe  ajánlott  Horváth István, értékesítési igazgató a Dairy-Dáv Kft. részéről.

 

A konferenciát Dr. Gulyás Zoltán intézetigazgató szavai zárták, aki megköszönte a hallgatóság figyelmét és az előadók tartalmas előadásait. 

A rendezvény az intézet udvarán folytatódott, ahol sor került a hagyományos tavaszi Traktorkiállásra egy forró tea, vagy egy melengető pálinka kíséretében. A bátrabbak felülhettek az 1938-ban gyártott - még mindig működőképes - HSCS traktorra és tehettek egy (vagy több) kört a parkolóban.

 



AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.