MGI - Növénytermelés Gépesítése Főosztály - Mezőgazdasági Erőgépek Osztály

A NAIK MGI egyik fő feladatköre hosszú idő óta a mezőgazdasági erő- és munkagépek vizsgálata. Ebben oszlopos szerepe van a Növénytermelés Gépesítése Főosztály Mezőgazdasági Erőgépek Osztálynak. Az osztály fő tevékenységi köre az erőgépek laboratóriumi és szántóföldi vizsgálata. Munkatársaink fontos feladatainak tekintik a mezőgazdasági gépek hatékonyságának növelését, alternatív üzemanyagok alkalmazhatóságának vizsgálatát, valamint a gumiabroncs-talaj, erőgép-munkagép kapcsolatának és kölcsönhatásának kutatását. Az osztály munkájának fontos részét képezi az egyedi mezőgazdasági gépek és prototípusok fejlesztése és vizsgálata.

A talaj-kerék kapcsolat kutatásánál nagy szerep jut a szántóföldi, illetve laboratóriumi vizsgálatoknak, valamint a folyamat diszkrét elemek módszerével történő numerikus modellezésének. Ezek alapján következtetni lehet a gumiabroncsok energetikai jellemzőire, és a vontatás közben fellépő erőhatásokra, melyek a talajtömörítő hatás szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. Az osztály több, a témában folyó PhD kutatásban nyújt aktív segítséget. Hasonló fontossággal bír a különböző alternatív hajtóanyagok elsősorban üzemi körülmények közt végzett vizsgálata is, melyhez a rendelkezésre álló motor- és mobil fékpadi berendezések, valamint a NAIK MGI mérőtraktora jól használhatók.

Az osztály által végzett mezőgazdasági szántóföldi erő- és munkagépek vizsgálatai során (melyek lehetnek minősítő, vagy gyártókkal együttműködve fejlesztést célzó vizsgálatok) a munkaminőségi-, energetikai-, illetve technológiai mutatóinak meghatározása a cél.

A NAIK MGI a mezőgazdasági szántóföldi erő- és munkagépek, illetve ezek kapcsolatainak szántóföldi üzemi, illetve tartósüzemi, továbbá laboratóriumi körülmények közötti vizsgálataira belső vizsgálati utasításokat dolgozott ki az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján. Ezek a vizsgálati utasítások folyamatosan frissülnek és harmonizálnak a hatályos EU szabályozásokkal, az OECD szabvány kódokkal, illetve nemzetközi szervezetek (pl.: ENTAM) munkacsoportjai által kidolgozott előírásokkal.

Más külföldi kutatóintézetekkel és cégekkel együttműködve az osztály részt vesz az European Network for Testing of Agricultural Machines (ENTAM) munkacsoport munkájában. A munkacsoport tagjaként szabványosított mezőgazdasági gumiabroncsok energia hatékonyságának mérésére szolgáló vizsgálati módszer kidolgozásán és bevezetésén dolgozik.

Az osztály hazai és külföldi kutatóintézetekkel és ipari partnerekkel működik együtt.

Munkatársak

Bakk János
Munkakör: intézeti mérnök
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.
Munkakör: intézeti mérnök
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.
Telefon: +36 28511627
Fax: +36 28511600
Mobil: +36 703794630
E-mail: kovacs.laszlo[kukac]mgi.naik.hu
Takács Sándor
Munkakör: technikus
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.
Telefon: +36 28511643
Fax: +36 28511600
Mobil: +36 704534793
E-mail: takacs.sandor[kukac]mgi.naik.hu
Tóth Dénes Nándor
Munkakör: technikus
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel út 4.
Telefon: +36 28511668
Fax: +36 28511600
Mobil: +36 703323678
E-mail: toth.denes[kukac]mgi.naik.huAMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.