Vontatási vizsgálatok szántóföldön

A mezőgazdasági erőgépek használati érték jellemzőinek meghatározásához nem elegendő csak a meghajtó motor teljesítmény adatainak, vagy a hajtásláncnak az ismerete, ezeken kívül meghatározó jellemzők a gép tömegeloszlása, a gumiabroncsok állapota, valamint a talaj- és környezeti jellemzők is. Ezért intézetünk a laboratóriumi erőgép vizsgálatok mellett szántóföldi vontatási vizsgálatokat is végez az erőgépek szántóföldi körülmények közti teljesítmény jellemzőinek meghatározására. A hagyományos vontatási vizsgálatok mellett ezek kiterjedhetnek például a traktor viselkedésének, vontatási- és teljesítmény jellemzőinek folyamatos vizsgálatára egy adott haladási sebesség, valamint egy adott vonóerő mellett. A vontatási vizsgálatok lebonyolításában, a jobb reprodukálhatóság érdekében nagy segítséget jelent, az intézetünkben kifejlesztett fékező jármű, amely vontatási vizsgálat során, egyedülálló módon nem csak műúton, hanem szántóföldön is képes az erőgép üzemi jellemzőinek széles tartományban való változtatása mellett is állandó értéken tartani a vonóerő vagy a haladási sebesség értékét. A terheléses vontatási vizsgálatok a fékező jármű mellett hagyományos módon, munkagép segítségével is elvégezhetők.

A vizsgálatok alkalmával mérésre kerül a haladási sebesség, a vontató kerekek kerületi sebessége, a vonóerő, a hajtóanyag fogyasztás. Különleges esetekben közvetlenül a vontató kerekeken vagy a hajtáslánc más elemeiben történő nyomaték mérése is megoldható, valamint a mérések minden esetben kiegészülnek a környezeti feltételek vizsgálatával, mint a talajnedvesség tartalom, talajösszetétel, talajellenállás, talajprofil, hőmérsékletek.

Az erőgépek vizsgálata mellett a vontatási vizsgálatokat kutatási feladatokhoz, például a talaj-kerék kapcsolat vizsgálatához is felhasználjuk.

 AMMÓNIA GÁZ EMISSZIÓS MODELL - Sertés

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.